Att åka på vinresor är ett populärt nöje, både bland vinkunniga och bland vanliga resenärer som uppskattar god mat och dryck. De resmål man först tänker på när det gäller vin är kanske Frankrike, Italien, Sydafrika, Napa Valley i USA eller Australien, men man behöver faktiskt inte resa längre än till Stockholm för en upplevelse utöver det vanliga.

Sugen på att göra en kulinarisk resa? Då behöver du inte ta dig längre än till Solna och ta in på hotell, men inte vilket hotell som helst. Här hittar du nämligen världens första vinhotell som slog upp portarna 2016: The Winery Hotel.

The Winery Hotel startades av två familjer, Söder och Ruhne tillsammans. Den förstnämnda familjen hade erfarenhet av hotell och den senare av vin. I själva hotellet finns ett s.k. vineri och i lobbyn tillverkas eget vin! Man har även egen produktion på gården Terreno som ligger i Toscana. Stilen på hotellet är industriell i en tegelbyggnad som kan tyckas ligga rätt trist precis bredvid E4:an. Så fort man kliver in i hotellets luftiga, mysiga och stilfulla lobby försvinner dock världen utanför och man kan istället sjunka ned i moderna skinnmöbler och avnjuta något av hotellets egna viner, eller viner från andra kända märken i världen. Självklart erbjuds även alkoholfria alternativ i form av bland annat ekologiska juicer.

Maten äter man på lyxiga Winery Kitchen med mat och vin i kombination, eller på enklare Terreno deli som har härliga pizzor, tonfisk och risotto, grillat kött, pasta och fräscha sallader.

Boende och nöjen

Med en lyxig och enorm lobby att hänga i, och ett stort, lyxigt, stilfullt och välisolerat hotellrum att vila i efter en lång middag behöver man knappast ge sig iväg på andra nöjen. Hotellet har dock en härlig pool på taket att njuta av. Vill man fördjupa sig i vintillverkningen erbjuder hotellet visning av vineriet samt självklart vinprovningar ledda av hotellets enormt kunniga sommelier. På bekvämt avstånd finns också enorma Mall of Scandinavia där man kan shoppa både lyx och billigt samt fika, äta och njuta av en internationell atmosfär. Har man barn med sig erbjuder hotellet paket med biljetter till ”Game Zone”- ett stort aktivitetscenter med klättervägg, skjutbana och radiobilar i Mall of Scandinavia.