Svenskarna är otroligt fästa vid att stirra sig blinda på druvsort. Det har förmodligen att göra med att vi helt enkelt inte har så bra koll på vindistrikt. Det i sin tur har att göra med att vi inte är ett vinland, därför förstår vi inte hur vindistrikten i sig påverkar hur vinet smakar.

Som nämnts i tidigare inlägg går det bra att beställa vin från nätet, något som blivit vanligare i och med att vi fått upp ett bredare intresse för vin. Där det förut hälldes upp lite vad som helst i glasen har allt fler börjat bli mer selektiva. Systembolaget har ett bra sortiment och kanske är det inte dags att ifrågasätta ett butiksmonopol, men visst är det roligt att bläddra bland vinimportörerna för att se vad som trendar. Smakar det lite extra gott till middagen är det också alltid kul att skryta med att man beställt det. Det är ju trotsallt så pass lätt.

Loire, ett vindistrikt att dyrka

Visst är det alltid kul med franska viner. De vinområden som sticker ut hakan mest för tillfället är Loire och Rhône, som har gjort sig kända för att vara nytänkande och progresseiva i sina vinframställningar. Ofta utmanar de de klassiska vinerna och odlar antingen på nya, högteknologiska sätt – eller så går de tillbaka hundra år i tiden och producerar vin som man gjorde förr och i mindre skalor.

Loiredalen ligger intill Frankrikes längsta flod. I hela Loiredalen kryllar det av en massa vinodlingar som framför allt specialiserar sig på vitt vin. I Sancerre specialiserar man sig på Sauvignon Blanc, denna torra och friska favorit bland så många. Kanske är det inte konstigt att Sauvignon Blanc förknippas så starkt till Loire – den har ju sitt ursprung här.

Lär dig med om Loire här!