Det finns mycket som bidrar till välmående, både fysiskt och psykiskt. Kropp och själ hänger ihop. Det är aldrig för sent att ta några steg mot en bättre hälsa och vägen till ett hälsosamt liv är enklare än vad många tror.

Så, vad går att göra för att främja hälsan utan alltför stora åtgärder?

Ät bra kost

Kosten är betydelsefull. Att äta grönare och lagom mycket är viktiga faktorer för hälsan. Forskning visar att frukt och grönt är bra, även om det inte finns belägg för att ordspråket ”ett äpple om dagen, håller doktorn från magen” stämmer. Att komplettera maten dagligen med kosttillskott och vitaminer kan behövas. Det är särskilt viktigt att tänka på för alla som är äldre och för dem som valt att äta vegetariskt.

Det finns många kokböcker, som har förslag på näringsberäknade och lättlagade måltider, vilket kan vara till stor hjälp för dem som lagar mat. På flera ställen går det även att beställa hem matkassar med recept och ingredienser för luncher och middagar, vilket många uppskattar.

Rör på dig

Att röra på sig är lika viktigt som kosten för ett hälsosamt liv. I bondesamhället behövde inte människorna tänka på det. Allt arbete på gårdarna förr i tiden innebar kroppslig ansträngning och att motionera utöver det var verkligen inte nödvändigt. Men idag har många stillasittande arbeten och måste tänka på hur rörelse kan bli en naturlig del av vardagen, till exempel att ta trapporna i stället för hissen. Städning tycker vissa är ett nödvändigt ont, men att dammsuga och torka golv ger faktiskt väldigt bra motion.

För att bland annat främja hälsa rekommenderar WHO fysisk aktivitet i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Raska promenader är ett sätt, löpning – för dem som kan och gillar det – ett annat. Det går att använda en stegräknare för att hålla koll. Att tävla med sig själv tycker en del om – 10 000 steg om dagen kan kanske vara något att satsa på?

Må bra psykiskt

Utöver bra kost och lämplig motion kan hälsa stödjas genom att ha regelbundna vanor för exempelvis måltider, sömn, aktiviteter och pauser. Att umgås med andra och att odla ett intresse hjälper också människor att må bra, så även positiva upplevelser i vackra miljöer, kultur eller natur. Möjligheterna är många – gör det som passar dig bäst på vägen mot ett hälsosammare liv.