Vi svenskar är duktiga på mat. Vi är även ganska flitiga resenärer. Om man blandar dessa två sysslor får man något exotiskt kulinariskt som en matresa. Istället för att bara åka iväg utomlands för att sitta och äta, åker man för att upptäcka mat och dess ursprung.

Kaffe är svenskt

Nja. Att kaffe är svenskt är väl sanning med modifikation. Även om vårt eget kaffe är rostat och malet på hemmaplan är själva bönorna odlade i andra varmare kontinenter, så som Afrika och Sydamerika. Vi dricker så mycket kaffe här hemma i Sverige att vi nog emellanåt får åka till Polen på skönhets-spa. Bleka tänderna är nämligen ganska billigt utomlands. Plus att det kan vara kul att passa på lite kaffe nere på kontinenten medan man ändå är där. Andra svenska specialiteter som korv stroganoff och pasta bolognese härstammar från andra länder. Balkan och Sydeuropa är bara några av de platser där vår mat har sitt ursprung man kan resa till.

Snigel i Paris

Därför kan man helt enkelt passa på att förlägga sin semester där man vet att fina rätter har fötts. Till exempel så kan resa till England och äta fish & chips eller kanske dra ner till Frankrike och njuta av lite sniglar och pommes frites med majonnäs. Det går förmodligen att käka brittisk mat i andra länder. Exempelvis i Mallorca eller Göteborg. Den förra av de två är att rekommendera, med sol och allt. Men östkusten kan man ju kanske låta bli att resa till om man inte vill ha sill. Vilket i för sig kan vara gott.