I ett tidigare inlägg har vi skrivit om “Tack för maten“, då vi lyfter det faktum att vår matkultur här i Sverige har blivit berikad och fantastiskt god, mycket tack vare invandringen. Och i år är det otroligt viktigt att minnas det här. Det är val i Sverige det här året, och vi vet nog alla att det finn ett rasistiskt hot mot Sverige – och hela Europa. Självklart är förhoppningen att man tänker igenom sitt val av röst noggrant innan man den 14 september går till valstugorna, och ni förstår säkerligen vilket parti som man bör avstå ifrån. Och det kan låtas som en självklarhet för vissa, men så är det uppenbarligen inte för alla. Och maten är verkligen en fantastisk sak att fokusera på när det handlar om den här frågan.

Svenska köttbullar turkiska?

Tacos, Sushi, Pizza, Kebab. Herregud. Hur skulle vår middagarna se ut utan invandringen? Potatis skulle vara huvudrätt vareviga dag – och det är ju självklart inget fel på potatis, men nog är det väl så att omväxling förnöjer.  Och speciellt kan vi prata om tacos när det handlar om invandring. För tacos har ju blivit något av de mest svenska du kan äta, eller hur? Vissa är det säkert också som glömmer att det här inte är svenska traditionella rätter, utan tänker att tacos var någonting som kom med Kung Karl Gustav och hans gäng långt innan “icke-svenskar” “invaderade” Sverige. Herregud, det är exakt lika löjligt som det låter. Alla borde ta och följa Historieätarna som börjar på en ny säsong nu till våren, för att verkligen inse hur matkulturen utvecklas med invandring. Kolla bara på köttbullar! Köttbullen tros ha kommit till Sverige på 1700-talet, efter att kungen kom tillbaka från det “Osmanska riket”, alltså det som nu är Turkiet. Hör ni på det? Den svenska klassikern “köttbullarna”, är tydligen turkiska. Nu satt du kanske bullen i halsen, men så är fallet. Släng alla fördomar i papperskorgen, och öppna sinnen och landsständer. Det kommer göra susen för våra smaklökar om inte annat.