Nu på sommaren finns det mycket god och nyttig mat i butikerna. Genom att äta säsongsbaserat kan du minska ditt avtryck på klimatet, och äta godare och mer näringsrik kost.

I dag vill många äta klimatvänligt och hälsosamt. Ett sätt att göra detta är att äta efter säsong, och att välja mat som odlats lokalt. Då blir utsläppen lägre, eftersom livsmedlen inte behöver fraktas lika långt för att nå butiken. Mat som odlas på sommaren behöver inte heller kultiveras i växthus, vilket är en fördel då det krävs mycket energi för att värma upp växthusen när det är kallt utanför. För att enkelt kunna äta efter säsong kan det vara smart att beställa en matkasse online då får du hem allt du vill ha och behöver direkt till dörren – ursmidigt. Men vad ska du satsa på under sommaren?

Rotfrukt, salladsgrönsaker & frukt

Något som är bra att känna till är att rotfrukter är i säsong hela året om, och är därför ett bra val för de som vill äta säsongsbaserat. Men under sommaren bör du kombinera dessa med både sallad och frukt, för nu finns det massvis att välja på. Visserligen finns en hel del grönsaker som odlas året om också, fast i växthus. Vad vi kan få tag på är bland annat både tomat och gurka eftersom dessa just odlas i växthus. Så varför inte passa på att njuta av klassiska sommargrönsaker? Nu finns det färsk ruccola och isbergssallad, både i butikerna och kanske också i din trädgård. Men vad det finns allra mest av på sommaren är svenska frukter och massor av bär. Nu finns till exempel både rabarber, vinbär, körsbär, hallon och äpplen med mera i stora mängder – vilket gör att det inte alls kostar så mycket att frossa i frukt nu så här års.

Fördelar med säsongsbaserad mat

Det finns många fördelar med att äta säsongsbaserat. Varorna är billigare, då de finns att tillgå i större volymer när det är skördetid. Grönsaker och frukter är också godare, eftersom de fått sitta kvar och mogna längre. För att kunna frakta tomater under längre sträckor måste man ofta plocka dem tidigare, för att de inte ska bli övermogna. Då klarar de transporten bättre. Att äta säsongsbaserat är också nyttigare. Det finns över åttiotusen ätbara växtsorter, men endast cirka trettio av dessa äts regelbundet av majoriteten av befolkningen. De växtsorter som kan transporteras långt blir prioriterade över lokala sorter, vilket skapar sämre variation och mindre näringsrik kost. Så ät säsongsbaserat!