Det kan vara förbaskat gott att äta stark mat ibland. Känslan av att ha kryddor som liksom ligger och värmer i magen efter middagen är fantastisk. Men det är inte alla som kan fixa den där starka hettan. Inte alla som vet sina begränsningar när det kommer till chili och andra pepparfrukter. Det är många restauranger här i Sverige som serverar indisk och thailändsk mat. Några av de här exotiska restaurangerna i stan har sådana där chilifrukter i menyerna så att man kan veta om maten man beställer har den styrka man kan tänka sig klara av. Eftersom det är olika människor som arbetar på olika restauranger kan tre chilifrukter i menyn på det ena stället inte alltid vara samma som tre i menyn på det andra stället. Man kan bli riktigt överraskad när man beställer nått man trodde att man skulle klara av, när man får in mat som knappt går att svälja utan att känna att munnen brinner.
Lindra elden i munnen
När man fått mat, framför sig på bordet, som är för stark för att kunna ätas normalt finns det ett par trick för att få bort det starka och det som känns som en eld i munnen. För det är ju inte roligt att sitta och pressa i sig mat utan att kunna ha trevligt med sitt sällskap, när man svettas och har ont. Saker som kan lindra både magen och munnen när man ätit kryddstark mat är exempelvis varor med mjölk eller mjölkprotein i. Man kan även stoppa in ris i munnen, gå ner och köpa grönt te i butiken och ha ner lite socker eller honung. Socker och mjölk neutraliserar det starka kryddorna i maten.