Det finns flera anledningar till varför vi svettas, men om du upptäcker att du svettas onaturligt mycket eller att svetten luktar ovanligt illa kan det vara din livsstil som måste ändras – här är några tips på hur du kan göra för att förändra din svett.

Het mat gör en inte bara varm inombords, den kan även göra så att man svettas onaturligt mycket. Vad vi stoppar i oss och hur vi lever påverkar nämligen även hur vi svettas, både hur mycket och hur illa det doftar. Men som tur är går detta att ändra på, men först måste man se till att hitta roten till vad det är som påverkar just ens egen svett, och det är inte alltid det lättast då det faktiskt finns en rad olika faktorer som kan bidra.

Kost, sömn och livsstil har med svett

Om man märker av att ens svettningar förändras kan det bero på en rad olika orsaker. Till exempel kan det ha med åldern att göra, du är gravid eller har hanmat i klimakteriet, du är stressad, du har sovit för lite eller så har du levt och ätit på ett sätt som har påverkat hur svetten beter sig. Så hur ska man då äta för att påverka sina svettningar? I Expressen skriver man om hur proteinrik mat kan vara boven i dramat, för äter man för mycket protein kan man nämligen ha drabbats av sjukdomen Trimetylaminuri. Denna gör så att kroppen inte kan bryta ned proteinrik mat i sitt matsmältningssystem och detta påverkar i sin tur svetten, och framförallt hur svetten doftar. Ett tydligt tecken på att du drabbats av åkomman är till exempel att svetten doftar unket, likt rutten fisk, urin eller sopor. Den får en mindre trevlig doft alltså. Misstänker du att du råkat ut för denna är det bäst att uppsöka läkare som tillsammans med dig kommer att ta fram en behandlings- och kostplan som byter ut proteinet mot komplement.

Men även om du inte har denna sjukdom kan det vara bra att dra ned på proietinintaget när du vill påverka svettens doft, för även om det kanske inte luktar så illa som när man har sjukdomen så påverkas svettdoften till det negativa. Här är några tips på vilken sorts proteinrik mat som kan påverka svettens doft till det sämre:

  • Ägg
  • Fisk
  • Broccoli
  • Baljväxter
  • Sparris
  • Vita & bruna bönor