I dagens stressiga vardag känner fler och fler ett behov av att hitta ett inre lugn som råder oavsett hur livet i övrigt ser ut. Två knep som många tar till är yoga och meditation. Yoga fokuserar på andningen och genom fysiska övningar lär man sig att andas på rätt sätt för att må så bra som möjligt samt hitta en inre harmoni och ro. Yoga finns i flera olika former.

•    Hatha – Syftet med denna form av yoga är att öka din koncentration och ditt välbefinnande samt ge dig mer energi och en större medvetenhet om din egen kropp. Inom Hatha-yogan ingår klassiska fysiska övningar samt meditation och nässköljning.

•    Bikram – Denna form av yoga utförs i 40 graders värme under 90 minuter långa pass. Med bikramyoga blir din kropp mer flexibel och stabil samtidigt som värmen gör att din kropp avgiftas på ett naturligt sätt. Under de 90 minuter långa passet utförs 26 stycken olika yogaställningar. Varje ställning utförs två gånger.

•    Kripalu – Det här är en väldigt mjuk form av yoga som går ut på att meditera samtidigt som man gör de olika fysiska yogaövningarna. Kripalu-yogan fokuserar på att lösa eventuella känslomässiga konflikter inom dig.

•    Astanga – Syftet med den här yogaformen är att förbättra både det fysiska och psykiska välbefinnandet genom hård träning. Genom en rad olika andningsövningar och många olika ställningar, helt utan paus, renar man kroppens muskler, leder och organ vilket ger en bestående balans i hela kroppen.

Det finns många fler yogaformer än dessa fyra. Genom att söka på yoga på Google hittar du utförlig information om alla olika former för att enkelt få en överblick och hitta den form som passar dig och din livsstil allra bäst.

För de som inte uppskattar yoga men ändå vill uppnå den inre sinnesfriden och känslan av välbefinnande brukar vägledd meditation av någon form vara ett populärt alternativ. Med hjälp av meditativa CD-skivor får man en skön paus i vardagen som i sin tur stärker ens inre ro samt ökar energin. Det finns även en mängd olika meditationsformer som utförs utan CD-skiva.