Höstens mörker kan påverka många negativt. Övergången till den nya årstiden kan resultera i en depression. Årstidsbunden depression har ren stark koppling till ljus och mörker– en kan insjukna under våren och sommaren också. Vid en depression behövs hjälp från sjukvården, vid nedstämdhet finns det mycket du själv kan göra med sunda vanor och bra kost.

 

För många är hösten en plågsam tid på året som präglas av mörker. Det ses som en transportsträcka till våren och sommaren. Det är lätt att drabbas av årstidsbunden depression. Gränsen mellan vanlig nedstämdhet och klinisk depression kan vara ganska flytande. Det finns dock metoder för att hålla svackan i schack. Bland annat sunda vanor och bra mat som vårdar kropp och själ regelbundet.

 

 Kostens relevans

 

Dieter fungerar som självständiga behandlingsmetoder vid ångest och depression som det går att läsa om i svd.se. Medelhavskosten är en särskild kost som visat sig vara väldigt effektiv mot depression. skandinavisk mat – med mycket fisk, grönsaker och rotfrukter – och traditionell japansk mat associeras också med välbefinnande och god psykisk hälsa. Den hittills konstaterat välfungerande Medelhavskosten baseras på mycket grönt. Du ska äta grönsaker vid varje måltid. Helst i så många färger som möjligt. Sedan ska du också äta fullkorn varje dag. Korn är det spannmål som är en av de bästa stärkelse källorna som når långt ner i tjocktarmen.  Utöver det är baljväxter, frukt och nötter, ägg, fet fisk, magert rött kött, mejerivaror och olivolja inkluderade i kosten. Det du ska undvika är socker, raffinerade kolhydrater och större mängder alkohol.

 

Andra sätt att slippa höstdeppen

 

Att vara nedstämt under vissa perioder är helt normalt. Det finns vissa saker du själv kan göra för att hålla svackan i styr. Det du kan göra är att:

  • Motionera– se till att röra på dig. Cykla, promenera eller arbeta i trädgården.
  • Få ljus– ta dagliga promenader ute i ljuset. Inne kan du se till att ha bra ljuskällor.
  • Äta vid rätt tid– se till att ha regelbundna matvanor för att skapa balans.
  • Sova– sömn är viktigt för att kroppen ska kunna återhämta sig.
  • Undvika stress­– unna dig ledighet och tid för återhämtning.
  • Säga nej– när du inte mår bra är det viktigt att du tackar nej till nya uppgifter.
  • Prata– sätt ord på hur du känner och prata med anhöriga och skriv dagbok.