Att med tungan mot gommen pressa ur den milda sältan av rysk eller iransk kaviar – och höra knastret från hundratals små fiskägg från Kaspiska havet som går sitt öde till mötes – är inte bara en smakupplevelse utöver det vanliga. Kaviar handlar även om status, klasstillhörighet och världspolitik.

Så inleder Dagens Nyheter sin artikel om rysk kaviar – och det är verkligen en av de delikatesser som är mest känd runt om i världen. Alla vet att rysk kaviar är något som ska njutas med andakt när man får möjligheten att smaka, och det är inte alla som får denna möjlighet i sitt liv. Möjligheten är större om man har gott om pengar och kan ta sig en tur till Ryssland för att smaka på delikatessen. Det går så klart att hitta det i Sverige också, och Svenska Dagbladet skriver här om vart du enklast hittar riktigt delikat kaviar att förgylla dina smaklökar med.

Men om du ska äta rysk kaviar hemma gäller det att du verkligen vet hur du ska servera den för att den ska smaka så bra som möjligt, för en misslyckad servering kan omedelbart förstöra allt det fina som kaviarn är, och då har du praktiskt taget slängt pengarna i sjön. Nog för att bestick i äkta silver är fint och elegant, men det är fullkomligt orimligt att använda när du ska servera rysk kaviar. Silver och rostfritt stål förstör smaken på kaviarn, och du ska i stället använda en sked av trä och en skål av kristall med en isbädd när du ska servera din kaviar. Någon som inte bryr sig om en elegant servering är personen i den här videon på Expressen.