Vi har tidigare skrivit ett inlägg om matlådor, ett ord som klingar ganska trist men som kan varieras på tusen och åter tusen olika sätt. I dag skriver vi i stället om mat genom tiderna, genom olika klasser och stånd, om det representerat av årets julkalender med Historieätarna Lotta Lundgren och Erik Haag.

sparris lax mat nyttigtI Svenska Dagbladet kan vi läsa att de älskade och prisade programmet Historieätarna med Erik Haag och Lotta Lundgren i huvudrollerna nu är de som är med i årets julkalender i SVT. Upplägget i julkalendern kommer likna det i serien Historieätarna men denna gång är det barnen som är i centrum, med olika barn i varje avsnitt och dessutom en rejäl dos historia som barn (och vuxna) kan få lära sig, inte minst barnens historia, från år 1015 till 2015 – och därmed också namnet ”Tusen år till julafton”.

Vad de ätit, vilka kläder de burit, hur de värderat skola och arbete, kärlek, ålder och könsroller. De gör det genom nedslag i olika epoker, samhällsklasser och landsändar där Erik och Lotta återkommande spelar föräldrar med en hop ungar vars sammansättning varierar. Det är kul, det är fyndigt och det är samtida – Sydsvenskan

Ris eller ros?

Ja huruvida detta blir en succé eller inte återstår att se, men kritiken lär inte vänta på sig, oavsett om den är rosande eller rasande, för julkalendern är ett kärt barn i vårt samhälle, oberoende av ålder på medborgare. Men det ska bli roligt att som matentusiast få djupdyka ner i olika tidsepokers olika maträtter och se vad som karaktäriserade exempelvis medeltiden och vikingatiden.