Intresset för levande föda ökar i Sverige, men det råder en del förvirring om vad som egentligen menas med begreppet. Delvis beror det på att begreppet är så brett, och delvis beror det på att ordet ”levande” är lite missvisande i sammanhanget. På engelska talar man om ”raw foodism”, vilket är en mer adekvat benämning.

Vad det handlar om är att endast äta mat som inte värmts upp till över 48 graders värme. I övrigt kan flera typer av kosthållning inrymmas under detta paraplybegrepp, från en vegansk diet till en diet som är helt baserad på animaliska livsmedel. Det rör sig dock sällan om mat som fortfarande lever i någon mening.

Framför allt förknippas begreppet levande föda med vegetarisk och vegansk mat. Ett exempel kan vara pasta gjord på rå zucchini med en sås gjord på råa tomater och andra grönsaker. Skälen till att välja denna typ av kost kan vara många, det kan röra sig om hälsoskäl, filosofiska eller religiösa skäl eller helt enkelt att man inte vill använda energi för att värma sin mat. En kombination av flera av dessa skäl är heller inte ovanlig. Enligt en tysk studie minskar en vegansk diet av levande föda kraftigt risken för att drabbas av bröstcancer.