Det kan låta som märkligt att ha en kulinarisk upplevelse i sin trädgård. Det är dock inte något helt underligt då vi har världens möjligheter att faktiskt odla lite vad vi vill i vår trädgård. Vi har tillgångar till växthus som dessutom gynnar miljön ytterligare och många kan hålla sin odling igång året runt. Det är synd att missa en möjlighet att odla sina egna örter och liknande i det egna planterade trädgården. Ta hjälp av en trädgårdsarkitekt som hjälper dig med din trädgårdsdesign i Stockholm som hjälper dig att planera din trädgård på ett bra och smart sätt.

flera olika kryddor

Många som har trädgård planterar vackra växter och tänker mycket på det estetiska. Det ska se bra ut och blommorna ska variera i färger och utseende. Dock finns det en hel del som man kan göra som inte många tänker på ens för en sekund när det ska planeras i den nya trädgården. Men sanningen att mat som odlas av en själv smakar betydligt bättre och innehåller mängder med energi och vitaminer. I en trädgård där inget besprutas så är det viktigt att utnyttja sina resurser för att få en kulinarisk upplevelse i det som du och trädgårdsarkitekten har planerat ihop.

Utnyttja de möjligheter som finns

Det kan tyckas som konstigt att satsa på grödor när man talar om en helt vanlig trädgård. Men faktum är att många trädgårdar blir otroligt vackra när det införs örter och liknande. Exempelvis är lavendelns blomma lila och otroligt vacker, det finns också basilika som har vita fina blommor och liknande. Det behöver inte bli ett grönsaksland som inte ger något i form av utseende och liknande, den kan mycket väl bidra med att trädgården uppfattas som vacker. Det finns mängder med grönsaker och örter som mår bra i vårt klimat och vi behöver inte alls resa söderut för att få smakrika kryddor och grönsaker, det kan du få direkt i din trädgård.

Plantera rätt

Det är viktigt att satsa på rätt grönsaker och örter när man ska plantera nytt i trädgården. En expert vet ofta vad som funkar i din växtzon så be om råd innan du sätter igång och planterar. Dessa grönsaker och örter går oftast bra att plantera:

  • Sparris är en vårprimör som verkligen går hem i de svenska trädgårdarna. Den annars dyra och smarriga grönsaken får du nu i din egen trädgård, extra spröda eftersom du odlat dem själv.
  • Lök är smidigt att odla eftersom det inte finns något direkt stopp när det kommer till vårlök, purjolök och vitlök.
  • Rädisor är en smakrik gröda som du kan odla under hela våren och sommaren, den passar utmärkt till sallader och fräschar upp med sin friska och lite peppriga smak.
  • Rotfrukter funkar alltid, det kan vara kul att se morötternas ände sticka upp ur marken, till och med potatisens växter som sticker upp går att se som vackra.
  • Grönsaker av alla slag som ingår i en vanlig sallad, såsom isbergssallad, gurka och liknande går utmärkt att odla i Sverige.
  • Tomater och zucchini kan planteras inne i växthuset där de trivs bäst,
  • Olivträd, citronträd och chili är alla växter som växer på små och större träd. Dessa går utmärkt att plantera i trädgården om de vinterfövaras rätt. Annars går det bra att odla i kruka och ha dem framme under sommaren. Där kan man verkligen tala om kulinarisk upplevelse!

skottskärra i trädgård