Kaffe, en dryck som dricks världen över och som hängt med oss så länge som man kan minnas. Dock skiljer sig kaffedrickandet markant beroende på vart i världen man är.

Att köpa nespressokapslar från Caffeimpresso är något som många svenskar gör för att få sig en bra kopp kaffe för att kicka igång dagen. För nu är kaffet mer än någonsin på tapeten, och med alla smidiga små kaffemaskiner med sina kapslar är det enkelt att gör gott kaffe. Och inte behöver vi heller brygga en hel kanna när vi bara vill ha en enkel liten kopp. Men, såhär ser det inte ut för resten av världen. Om du får för dig att åka till USA kan det bli att du får en smärre chock och misstar ditt kaffe för te. För där har de ännu inte lärt sig det här med att kaffet ska vara starkt och ge en uppiggande känsla. Som tur är finns det bra coffee shops där du kan få ditt kaffe exakt som du vill ha det. Men vad som är jobbigt för butiksägarna är att kaffekulturen tar stor skada av kriser i världen då man väljer att dra in på allt man kan, och tyvärr så väljer man då bort en kopp cappuccino.

Svart eller skummad mjölk

Hur vi dricker vårt kaffe skiljer sig dels land från land, men självfallet även från person till person också. Det spelar även in var vi människor bor: bor vi i storstaden eller bor vi på landet? Lattemammor och pappor befinner sig i storstäderna och mer traditionellt svart kaffe med en bullängd finner man i de mindre orterna.  Något annat som blivit populärt är att hänga på caféer. Detta är en trend som startade på 90-talet då man lämnade sina bostäder för att söka en lite större gemenskap. Det var även då som kaffet började få större betydelse och man la ner mer tid och kraft på att få ett perfekt skum till en bra temperatur på drycken. Att gå och ta en kaffe säger man fortfarande även om man inte går och dricker kaffe utan att man bara går till ett fik för att slå sig ner och prata. Så stor effekt har kaffet haft på oss. Vad som har hänt nu är att när vi nu kan köpa hem bra kaffemaskiner till våra egna hem så har vi gått från att dricka kaffe hemma till café och till att mötas hemma hos varandra igen och lägga ner en kapsel i valfri smak. Kanske borde årets julklapp bli kaffekapslar?

Snabb ordlista

Här kommer en snabb och enkel ordlista på bra ord att ha en förståelse om:

  • Doppio – dubbel sepresso
  • Lungo – mer och svagare espressokaffe
  • Shakerato – espresso skakad med två teskedar socker och massa isbitar i en shaker
  • Ristretto / corto – lite mindre kaffe som ber en starkare espresso. Detta kan göras genom mer kaffe i filtret och så rinner vattnet långsammare.

Kaffekulturen kommer förändras liksom samhället förändras, men vad vi kan vara säkra på att den kommer aldrig att försvinna.