Med hjälp av en så kallad stödstrumpa kan man få blodet att enklare pumpa runt från benen upp till hjärtat och tillbaka igen. Har man nyligen genomgått en operation i benen, ordineras man att ha en stödstrumpa, eftersom att det förekommer risk för att blodproppar bildas. När en blodpropp bildas kan man få stora problem för blodet att rinna igenom och man kan förlora både känsel och balans på det sättet. Stödstrumpor är inte som en vanlig tygstrumpa, som är enkel att sätta på. Nej, en stödstrumpa är gjord av ett helt annat material som är lite hårdare och lite fastare. Detta gör att man kan behöva ha hjälp att sätta på stödstrumpan, om man exempelvis har svårt att röra sig eller att böja på benet.

Men en stödstrumpa behöver inte vara sjukhusfärgad och ha texten ”Landstinget” på sig, utan kan se ut som en vanlig strumpa, som dock är något högre än en vanlig strumpa. Det är också trevligare för en själv att kunna flyga med stödstrumpor och ändå känna att man inte ser ut som en sjukling.

Beställ rätt stödstrumpa

När man beställer sig stödstrumpor ska man se över vissa saker. Först och främst måste strumpan ha rätt kompression, alltså rätt sammantryckning för att blodflödet ska bli bättre. Sedan ska man tänka på att en stödstrumpa ska passa kring foten och vristen eftersom det är där man kan få rätt passform. Slutligen kan det tilläggas att vem som helst kan bära en stödstrumpa. Man behöver inte vara nyopererad eller pensionär för att ha problem med exempelvis åderbråck. Det finns många yrken såsom yrken där man göra tunga lyft etc. som man får problem med både huvud, axlar och knän och kan behöva ha hjälp av en stödstrumpa. Man ska alltså inte tycka det är konstigt om man behöver stödja upp sina ben något.

”Huvud, axlar, knä och tår, knä och tår”, ”Tigerjakten” och många andra välkända låtar ekade i Gevalisalen i går.