Vad är egentligen sant och vad är falskt när det kommer till kosttillskott? Här får du veta vad som gäller för tillverkaren och lär dig mer om vilka regler som finns rörande marknadsföring av tillskott.

Kosttillskott är något som allt fler väljer att äta av diverse anledningar. Men i medierna rapporteras ständigt motsägelsefull information. Ena dagen är det fritt fram att stoppa i sig det mesta och andra dagen ska man sky tillskotten likt pesten. Så vad är egentligen sant? För det första ska man alltid vara selektiv med varifrån man beställer hem sina tillskott och alltid välja etablerade tillverkare såsom Vitaelab, tillverkaren bakom Vitaepro, vars olika tillskott går att inhandla på vitaelabkosttillskott.se. Men varför då? För att dessa tillverkar är granskade och kontrollerade vilket innebär att deras produkter inte innehåller ämnen eller tillsatser som är otillåtna av olika anledningar. När man marknadsför tillskotten är det nämligen inte tillåtet att säga vissa saker, såsom att lova mirakelresultat av olika slag. Såhär skriver Konsumentverket:

”Reglerna för hälso- och näringspåståenden gäller all typ av presentation och marknadsföring av produkten. Till exempel annonser, reklam, muntlig information vid försäljning och internet samt märkning av varan.” läs mer här.

Detta får du inte säga om kosttillskott

Som förstått finns det en hel del saker som man inte får säga om olika kosttillskott och deras verkan. Reglerna i sin helhet hittas hos Europaparlamentet, och förordningen heter (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel.

Livsmedelsverket kontrollerar

Den myndighet i Sverige som har till roll att kontrollera livsmedel och kosttillskott är livsmedelsverket. Och nu kan SVT rapportera hur man på ett flertal platser i landet, både i fysisk butik och i butiker på nätet, har hittat hur otillåtna tillskott säljs. Dessa har man nu påbörjat ett tillslag mot och man har även involverat kommunerna i åtgärderna för att få bort preparaten från marknaden. Så om du som konsument vill köpa kosttillskott är här tre punkter att förhålla dig till:

  1. Handla enbart från renommerade tillverkare som följer svenska och europiska regler.
  2. Kontrollera tillskottets innehåll och sök på livsmedelsverkets hemsida vad ämnet tillskottet innehåller är för något och huruvida det är tillåtet.
  3. Fall inte för missvisande reklam och anmäl företaget till Konsumentverket om du anser att marknadsföringen utlovar eller påstår något likt ett mirakel.