Vin. Det är få saker som väcker så mycket känslor, på flera sätt, som denna dryck. Det är en mytomspunnen dryck, som följt med i människans historia mycket, mycket länge. Den omnämns i Den Heliga Skrift, Bibeln, och man har funnit arkeologiska fynd av vinframställning som daterats till omkring 4000 år före Kristus. Ja, vin är helt klart en dryck med en gedigen historia, och den kommer garanterat att finnas med oss människor så länge vi vandrar på denna jord.

Vin i nya former

När vi tänker på vin tänker vi troligen på ett glas rött vin framför en öppen spis, ett glas vitt vin på balkongen en ljum sensommarkväll eller kanske en flaska rosé en solig dag i parken. Det finns dock exempel på lite mer speciella former av vin, som inte är så vanliga men som ändock existerar.

”För ett par år sedan stötte jag på chokladvin i USA och tänkte: det ska till en amerikan för att göra något så konstigt. Efter lite efterforskning kom sanningen fram: chokladvinet var en kopia av den kända franska drycken Vino Cacao. Det är den kände chocolatieren Franck Maupouet som utvecklat en teknik att blanda mörk choklad med bordeauxvin. Enligt vänner som provat är det riktigt bra till många desserter.”

Så berättar Mikael Mölstad i en artikel i SvD, som dessutom skriver om ett vin vi kan köpa i Sverige på systembolaget, Cremovo, som är en blandning av vin och äggula. Visst kan det vara roligt att testa sådana här varianter någon gång då och då, men om sanningen ska fram är det inte mycket som slår ett hederligt glas rött!