Vi har tidigare skrivit om hur det är att upptäcka nya smaker och att man med det kan få nya känslor och uppleva helt fantastiska smaker. Här kommer vi mer gå in på betydelsen av såsen. För, en sås kan trolla fram en helt ny maträtt som får dig att tappa balansen från stolen. Med tanke på att det både finns varma och kalla såser samt sjuttontusen olika så har vi valt att avgränsa oss och tala om lite olika såser du bör prova för att få fram nya smaker i din matlagning. Och även om en viss sås kanske passar bäst eller är rekommenderad till en viss typ av mat så handlar det mycket om tycke och smak i hur och när du vill använda den.
Olika såser
När det kommer till såser så är det något som funnits med sedan Jesus gick på jorden men som slog igenom under 1600-talet i Frankrike. Och vi kan knappas tänka oss en god måltid utan att ha en sås på tallriken. Vad du kan göra om du känner dig bekväm i köket är att kavla upp ärmarna och experimentera lite själv. Det kan dock vara bra att ha ett grundrecept att utgå från för att göra det hela lite säkrare. Tänk på att ha en bra grund för att sedan addera härliga ingredienser du tycker skulle passa. Vad du kan göra är att kolla upp lite olika typer av såser och vad det är för ingredienser i dem: om maträtten behöver en sås med grädde, om det borde vara vin i den eller är du kanske ute efter en efterrättssås? Ja, när det kommer till såser så är det bara fantasin som sätter gränserna.