Funderar du på att starta en egen restaurang? Då behöver du massor av inspiration för att veta hur du ska sköta allt från koncept till inredning och meny. Världens bästa restauranger har utsetts. För att kvala in på listan måste mat såväl som inredning vara i världsklass.

Nyligen utsågs världens 50 bästa restauranger av organisationen ”The World’s 50 Best”. Juryn består av mer än 1000 experter och på listan finns restauranger över hela välden. Självklart är maten utomordentligt bra, men det räcker inte att servera fantastisk mat. För att vara en av de bästa restaurangerna och kvala in på denna prestigefulla lista måste allt vara perfekt, även möblemang och konceptet. Inredning och helhetskoncept blir allt viktigare i restaurangbranschen. För att nå toppskiktet inom restaurangvärlden måste stället erbjuda en upplevelse över det vanliga. De bästa restaurangerna har en genomgående röd tråd och en ypperlig känsla för detaljer. Här lämnas ingenting åt slumpen. Maten planeras in i minsta detalj, och så även designen, belysningen och inredningen. Oavsett om du driver en egen restaurang eller vill inreda ditt hem finns det mycket inspiration att finna hos dessa krogar.

Hos Furnitgroup.se/ hittar du ett stort utbud av lyxiga designmöbler som passar perfekt om du ska inreda en restaurang eller ditt hem. Nedan följer världens två bästa restauranger samt inredningsinspiration från respektive ställe.

Mirazur – på franska rivieran

”The World’s 50 Best” utsåg restaurang Mirazuri Menton i Frankrike till världens bästa restaurang 2019. En tur på slingriga småvägar i bergen leder fram till Mirazur. Restaurangen bjuder på fantastisk argentinsk mat och magnifika vyer över den franska rivieran och bergen. Juryn beskrev besöket hos Mirazur som den “ultimata restaurangupplevelsen”.

Inredningsinspiration från Mirazur:

  • Naturen tar stor plats. Ljuset och omgivningarna får komma in tack vare stora fönster i alla väderstreck.
  • Naturliga färger inspirerade av omgivningen. Borden och golvet är gjorda av trä. Övriga färger är diskreta, exempelvis beigea och mörkbruna färger.
  • Lyxig, modern och stilren interiör. Möblerna är enkla, men lyxigt bekväma för att låta gästerna njuta så mycket som möjligt av omgivningen och maten.

 

Noma – ikonisk restaurang i Köpenhamn

Restaurang Noma är en skandinavisk stolthet i restaurangsammanhang. Den Köpenhamnsbaserade restaurangen har vunnit utmärkelsen flera år i rad, men fick i år se sig besegrad. En andraplats är dock mycket imponerande och framför allt bedriften att hålla sig i toppskiktet så många år i rad. Kökschefen och delägaren Rene Redzepi beslutade att stänga Noma under ett år för en ordentligt renovering och förändring. Resultatet är fantastiskt och har blivit uppmärksammat av inredningsarkitekter över hela världen.

Inredningsinspiration från Noma:

  • Skandinavisk minimalism möter rustik modernism.
  • Materialvalet är otroligt viktigt. Många olika material blandas för att skapa kontraster och balans. Materialen ska kännas handgjorda för att skapa en känsla av ett hem, snarare än lyxrestaurang. Rustika material som tegel, stenplattor och stora träbord varvas med eleganta trästolar och tygdetaljer.
  • En genomgående och diskret färgpalett. Hos Noma är färgerna naturliga i en skala av grått, beige och brunt.

Danmark är det skandinaviska land som har flest restauranger på listan. Den svenska restaurang som kvalat in är Frantzén som hamnar en hedervärd plats 21.