Många anser att matlådor är det tråkigaste som finns. Och ingen vill ju äta tråkig mat. Men nya rön menar att det faktiskt kan vara – bra.

 

Vi har väl alla någon gång hungrigt väntat på lunchen, bara för att upptäcka att det som väntar är en gammal matlåda full av rester. Grå spagetti, salladsblad som aldrig verkar ha sett dagens ljus, något brunt, oidentifierbart… som eventuellt ska efterlikna sås. Nej tack! Eller… Forskaren Claude Marcus som är verksam vid Huddinge sjukhus menar att den tråkiga vägen är den smala vägen.

 

Det är tråkig mat som gäller. Ju tråkigare mat, desto mindre äter man.

 

Det säger Claude. Och intuitivt inser vi direkt: han har ju rätt. Inte äter vi mycket av de där gamla tråkiga matlådorna. Man vill hellre mumsa på något smaskigt och gott än något äckligt och vidrigt, men tyvärr är det den goda maten som gör oss feta. Ibland för att den goda maten faktiskt är onyttig – tänk bara på pommes frites, friterade snickers, pizza med inbakad mozzarellakant eller 100 kg godis. Men det är inte bara det. Problemet är att vi äter mer av mumsegod mat. Även om frukt, fullkornsbröd och filé är nyttigt så är det föda vi bör inta med måtta. Och ett smart sätt att begränsa intaget är precis det som Claude Marcus tipsar om: tråkig mat. Ju tråkigare mat, desto snabbare kommer vi tycka att den är tråkig att stoppa i munnen. Claude Marcus tipsar tyvärr inte om någon tråkig mat, så här kommer Aradil-bloggens egen lista på det tråkigaste som finns i matväg: kött. Sås. Potatis.