En Baby klarar inte av samma matvaror som en vanlig människa. Detta är viktigt att tänka på. Vad är det då som skiljer sig åt?

För det första är ett spädbarns njurar inte färdigutvecklade, och barnets kropp kan därför inte hantera salt. Därför ska man inte ha något salt i barnmat. Man bör också vara försiktig med socker. Det är inte farligt på samma sätt som salt för små barn, men man bör inte vänja barn vid socker för tidigt, det styr så att säga in barnen mot onyttig mat när de behöver all näring de kan få.

Sötningsmedel av olika slag, som aspartam och stevia, är omstridda bland nutritionister och läkare. Man vet helt enkelt inte vilka effekter dessa kan ha på hälsan. Säkrast är därför att undvika alla former av sötning, förutom det socker som förekommer naturligt i frukt. Frukt innehåller ju även vitaminer och antioxidanter.

En annan ingrediens som barnläkare varnat för är sesamfrön och sesamolja. Man misstänker att om barn får i sig detta regelbundet när de är små kan de utveckla allergi mot sesam. Var även uppmärksam på olika typer av andra tillsatser, som olika E-nummer. Tänk på att salt också finns i bl.a. soja.