I takt med att vi har blivit en allt mer global värld så har också sättet vi äter på förändrats. Förut åt vi kanske mer efter säsong och vad som fanns i närheten, men nu kan vi äta mat som fraktats från andra sidan jordklotet nästan när som helst på året. Men det har sina nackdelar, vilket vi ska ta upp här i texten.
Hur smakar egentligen en jordgubbe? Det kan skilja sig väldigt mycket åt beroende på vad det är för jordgubbe du äter. Ofta finns det ju något speciellt när man tänker på det där med årets första jordgubbe, men nu kan vi ju köpa färska jordgubbar så tidigt som i april. De kommer från södra Europa, och har säkerligen plockats innan de var fullmogna för att hinna fraktas till Sverige och säljas innan de blev dåliga, och de smakar därefter. Lite vattnigt, lite tråkigt och inte alls särskilt härligt. Jämför du det med smaken från en solmogen jordgubbe som du plockar från jordgubbslandet hemma hos dina morföräldrar en varm julidag, ja då finns det nästan inga likheter med den där belgiska bleka jordgubben. Så vad handlar det här om till syvende och sist? Jo, att vi borde äta mer efter säsong.
Vi har kanske många glömt hur mat egentligen ska smaka, för vi har vant oss vid de urvattnade och tråkiga smaker som våra massproducerade grönsaker och råvaror förser oss med. Svenska tomater som odlats på ekologisk väg är en riktig delikatess medan de importerade som odlats med en massa bekämpningsmedel. Hur ska vi egentligen göra, ska vi inte äta tomater förutom på sommaren? Nej, kanske ska vi inte det. I alla fall inte den färska varianten. Det är inte bara dåligt för jordklotet och klimatet att hålla på och importera en massa frukt och grönt, det är också dåligt för våra smaklökar som helt glömmer bort hur en riktig tomat ska smaka. Därför är det bra att anpassa sig efter de olika årstiderna och äta det som bjuds!
- På sommaren finns det en mängd olika råvaror som är i sitt bästa skick, här ska man verkligen frossa i vad naturen erbjuder!
- Hösten är skördemånaderna och här är det också en hel massa saker som blir redo att ätas, dessutom brukar jakten vara igång vilket leder till att det blir mycket viltkött. Se till att lägga in och lagra, och torka saker som svamp och frukt!
- Vintern är mer karg här i norra delarna av Europa. Fisken är en av de råvaror som är som bäst på vintern, och rotfrukter, kål, äpplen och liknande kan man lagra in på sena vintern för att avnjuta när mörkret och kylan faller.
- Våren är primörernas årstid, där vi kan njuta av en massa späda härliga råvaror som precis vaknat till liv efter vintern.
Som du ser så finns det alltid nåt att äta efter årstid, vi behöver inte köpa samma gamla isbergssallad och tomat året om, utan vi kan vara medvetna om vad som är i säsong, handla så mycket lokalt odlat som möjligt och försöka utgå från vad som finns och inte vad som importeras. Det är bra för miljön och bra för dina smaklökar och din fantasi, eftersom du får börja utforska en massa nya råvaror och maträtter! Ät naturligt efter säsong!