Nyttig mat eller bara mat
Ordet diets etymologiska betydelse härleds till kost och kostintag och är ganska fast sammankopplat med språket kring mat. Idag är diet främst en medicinsk term som härrör sund och nyttig mat och en planerad kost. Olika dieter har nuförtiden ett uttalat tema, det vill säga att de inriktar sig på en viss målgrupp och på en viss typ av mat. Men vilka dieter är egentligen ätbara, vilka är nyttiga och vilka är bara mat? Tänk att man sitter i lugn och ro och äter sin trevliga frukost med vad den nu kan innehålla. Och så slår man upp tidningen. Under hälsa ser man en så kallad guru som tipsar om att alla borde testa en gi frukost. Man är rätt nöjd med det man äter men är ändå lite nyfiken på vad tusan det innebär att äta en gi frukost. Gi är en av de ”goda” dieterna. Den är lite som vanlig mat – bara lite nyttigare.
Dieter som funkar
Det finns som sagt nästan lika många dieter som det finns maträtter. När en diet hävdar att den är det bästa som finns eller att just den kosten garanterar snabb viktminskning ska man vara orolig. Smala och smärta människor har funnits långt innan det fanns företag och galningar som sålde dieter. På den tiden åt man kött och man åt grönsaker. Man åt magert och man åt fett. Och även om man åt ensidig kost kunde man vara smal. Det viktigaste för en bibehållen normal vikt är nämligen att man rör sig. Och att man äter mindre eller precis så mycket mat som man gör av med. Lever man hälsosamt betyder det även att om man någon gång äter mer energi än man kan göra av med kommer det ut där nere ändå. Gi-mat är egentligen som vanlig mat. Man ska inte lägga så mycket tankar på att det är en diet eller vad bokstäverna betyder. Det viktiga är att äta lagom mycket och lagom långsamma kolhydrater samt att man äter variationsrikt och med många naturliga fetter.