Att resa till nya och spännande ställen är något av det bästa här i livet. Att slå sig ner på en kritvit sandstrand med ljusblått vatten framför sig i kombination med en vacker solnedgång, och dessutom äta en lokal, kulinarisk måltid är svårslaget. Helt klart ett ögonblick som man kommer minnas för evigt. Det är dock inte bara guld och gröna skogar utan för även med sig risker. Därför är det väldigt viktigt att man vaccinerar sig innan man åker iväg på äventyr.

Bland de miljontals svenskar som reser varje år är det några som åker till länder där man kräver eller rekommenderar en vaccination. Många följer restriktionerna och tar en, eller flera, sprutor innan de ger sig av och vissa ignorerar det och hoppas på det bäst. Det sistnämnda är dock aldrig ett bra val, istället bör man hitta någon som utför vaccinationer i Göteborg, eller vart man kan tänkas bo. På sydsvenskan.se skriver man såhär om vikten av vaccinationer:

Biljetterna är bokade, resrutten planerad och guideböckerna inköpta.
Men en sak återstår innan man kan kasta sig ut i världen – vaccinationerna.

Eller är du en av alla de svenskar som hoppar över vaccineringen? Nyligen kom en medicinsk rapport som visade att fyra av tio resenärer som reser till tropiska länder saknar skydd mot gulsot, en av de vanligaste infektionerna som man kan dra på sig under semestern.(Läs hela artikeln här).

Det finns olika typer av vaccinationer beroende på vart man ska åka. Oftast behöver man bara vaccinera sig om man ska till ett tropiskt land och inte direkt om man ska åka till Norge och Oslo över helgen, men det finns undantag från det tropiska. Ofta är det så enkelt som att om man åker till ett land som ligger så pass nära Sverige är en vaccination inte obligatorisk men det kan rekommenderas att man kollar så att vissa typer av skydd mot sjukdomar finns i ens kropp. Polio och stelkramp är två sprutor man alltid bör ha tagit, inte bara om man ska åka till exempelvis vårt grannland. Särskilt riskfyllt brukar det vara för barn som kanske aldrig fått den typen av sprutor. Men så finns det som sagt de länder som alla bör vaccinera sig mot innan de åker, låt oss ta upp några exempel då det är bra att ha tagit en spruta!

  • När man åker till länder i Afrika är ofta en vaccination mot Gula febern obligatorisk. Gula febern är en akut epidemisk virussjukdom och härstammar redan från 1600-talet. Sjukdomen sprids genom mygger och det betyder att vem som helst kan drabbas, därför är det viktigt att ta en spruta innan man åker till länder där det finns en risk att drabbas.
  • Att ha en vaccination mot hepatit A är sällan ett krav för att komma in i ett land, men däremot en rekommendation. Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via avloppsförorenat vatten, något man dessvärre kan stöta på både här och där om man inte är försiktig.
  • Hepatit B är precis som hepatit A något som orsakas av ett virus. Hepatit B däremot sprids sexuellt eller via blod och finns bland människor i hela världen. Därför är det en stor rekommendation att inte bara vaccinera sig när man åker till andra sidan jordklotet utan även ha det på hemmaplan.